Artrose

Wat is artrose?

In de volksmond wordt artrose ook wel slijtage genoemd. Soms wordt artrose verward met reumatoïde artritis. Dit is onjuist, want deze ziekte kent een geheel ander verloop. In een gewricht vind je twee botuiteinden met daar overheen kraakbeen. Dit kraakbeen heeft als functie het gewricht soepel te laten bewegen en het opvangen van schokken. Om het gewricht heen zitten kapsels en gewrichtsbanden. In het gewrichtskapsel zit gewrichtssmeer dat het kraakbeen soepel houdt en zorgt voor het prettig kunnen bewegen. Als het kraakbeen afneemt is bewegen lastiger. De gewrichten zijn minder soepel en er kunnen ontstekingen ontstaan aan het gewrichtsslijmvlies. De oorzaak van artrose is niet geheel bekend. In sommige families treedt artrose vaker op. Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose, namelijk mensen met zwaar lichamelijk werk, overgewicht, oudere mensen of topsporters. Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Soms zie je artrose ook op jongere leeftijd ontstaan wanneer na een blessure het belasten te snel wordt opgebouwd. Typisch bij artrose is dat pijn optreedt na langduriger bewegen. Ook het bewegen van de gewrichten op zich is moeilijker. Vaak is sprake van stijfheid en verminderde stabiliteit. Bij artrose zullen spieren, banden en kapsels ook veranderen. Ze passen zich aan aan de verminderde hoeveelheid kraakbeen met stijfheid als gevolg. De kwaliteit van het gewricht gaat achteruit en instabiliteit ontstaat. Cliënten geven vaak aan dat ze last hebben van ochtendstijfheid die na enige beweging overgaat.  Artrose kan in alle gewrichten ontstaan, maar de meest bekende vormen van artrose zijn heupartrose en knieartrose. Bij heupartrose is de pijn voelbaar in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. De pijn straalt soms uit naar het bovenbeen of de knie. Bij knieartrose is de pijn vooral in de knie en daaromheen voelbaar. Ook het bovenbeen of de heup kunnen pijnlijk zijn.

Wat te doen bij artrose

Omdat artrose wordt gerelateerd aan slijtage denken veel mensen dat ze het gewricht zo min mogelijk mogen belasten. Dit is echter zeker niet waar. Gedoseerd bewegen op de juiste wijze is van essentieel belang. Een goede verhouding tussen rust en bewegen is daarbij belangrijk. In onze praktijk zijn de fysiotherapeuten ervaren bij de behandeling van artroseklachten. Met u stellen ze een passend beweegprogramma op. Ook wordt gekeken naar eventueel passende sporten en mogelijkheden om te blijven bewegen. Afhankelijk van de ernst van de artrose kijkt de ergotherapeut naar mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen om functie zoveel mogelijk te behouden. Bij artrose in knie, heup of enkel kan de expertise van de podotherapeut gewenst zijn. Shockwave is een innovatief en effectieve behandelmethode in onze praktijk. Shockwave heeft een positief effect op artroseklachten en kan waar mogelijk worden ingezet. Bij ernstige artrose is een operatie soms nodig. Een kunstknie of een kunstheup kunnen dan de oplossing zijn. De fysiotherapeut werkt met u aan revalidatie na de operatie, zodat u op verantwoorde wijze zo snel mogelijk weer zo optimaal mogelijk kunt bewegen.  

 

Als de klachten zich voordoen in hand en/of pols, kunt u ook terecht bij onze gespecialiseerde handtherapeut. Dit is een ergotherapeut die de opleiding Handtherapie heeft afgerond. Naast oefentherapie of functionele therapie behoort ook spalktherapie tot de behandelmogelijkheden. 

 Behandelingen

Algemene fysiotherapie Handtherapie Acupunctuur Dry needling

Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught