Hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking onderaan de voorkant van het hielbot. De oorzaken van hielspoor lopen uiteen. Vaak zijn er meerdere oorzaken bij eenzelfde patient. Vaak is overbelasting de oorzaak.
 

De overbelasting is het gevolg van een te hoge spanning op de peesplaat. Daardoor wordt te hard getrokken aan de peesplaataanhechting. De overbelasting kan staan door sporten, zoals hardlopen, springen en nog vele andere sporten. Klachten ontstaan eerder bij slecht getrainde mensen dan bij zeer getrainde sporters. Hielspoor ontstaat nogal eens door te snel opbouwen na een periode van rust. Ook slecht schoeisel kan zorgen voor een onevenwichtige belasting van de peesplaat en vervolgens hielspoorklachten. De peesplaat kan ook ontstoken raken. We spreken dan van een peesplaatontsteking. Hielspoor ontstaat ook vaak bij voetafwijkingen. Een te holle stand van de voet of platvoeten zorgen ervoor dat de voet naar links of rechts gaat afwijken. Dit zorgt voor onevenwichtige verdeling van kracht op de peesplaat en vervolgens hielspoorklachten. Een verhoogde kans op hielspoor is er verder voor mensen met overgewicht, een hogere leeftijd, korte kuitspieren en mensen met staande beroepen. Vrouwen hebben vaker last van hielspoor dan mannen. De pijn wordt gevoeld onder de hiel. Vooral in de ochtend of na lang stilzitten treedt de pijn op. Door te lopen of op te warmen wordt de pijn minder. Lang stilstaan verloopt moeizaam. Vooral voor mensen met een staand beroep is dit moeilijk te vermijden en kan het pijnlijke voeten veroorzaken. De voet voelt gespannen of stijf aan. Het is niet altijd zo dat de pijn precies te lokaliseren is. Vaak is de pijn voelbaar in de gehele onderkant van de hiel. De pijn kan ook van moment tot moment verschillen.
 

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris, waarbij de peesplaat onder de voet ontstoken is. 
 

Wat te doen bij hielspoor

De fysiotherapeut werkt bij de behandeling van hielspoor vaak samen met de podotherapeut. De podotherapeut is specialist in voetklachten. De podotherapeut kijkt naar de oorzaak van de klacht en ondersteunt eventueel met op maat gemaakte zolen en ondersteunt de fysiotherapeut in opbouw van belasting en beweegadvies. Succesvol bij de behandeling van hielspoorklachten is shockwave therapie. In onze praktijk wordt shockwavetherapie ondersteund met echografische beeldvorming.Behandelingen

Algemene fysiotherapie Acupunctuur Echografie Shockwave therapie Dry needling EPTE Medical Taping Concept

Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught