Peesontsteking

Wat is een peesontsteking?

Iedere spier heeft aan beide kanten een pees. Deze pees zorgt voor de aanhechting van de spier op de botten. Pezen zijn sterke, maar relatief beperkt doorbloede structuren. Daardoor zijn ze gevoelig voor overbelasting. Als er sprake is van overbelasting kunnen de pezen geïrriteerd of overbelast raken. We spreken dan van een peesontsteking. Hoewel peesontsteking kan voorkomen bij iedere spier, is er vooral sprake van in de schouder, elleboog, heup, achillespees en knie. Een peesontsteking kan worden herkend doordat er sprake is van pijn bij het aanspannen van een spier. Of de pees belast kan worden hangt af van de ernst van de ontsteking. Bij een lichte ontsteking is sprake van irritatie bij het begin van het belasten, maar trekt de irritatie na enige tijd weg. Bij een ernstigere vorm van peesontsteking is belasten niet meer mogelijk en pijnlijk. Een peesontsteking kan ontstaan door plotselinge overbelasting of geleidelijke overbelasting. In het eerste geval kan een pees overbelast raken door een bepaalde beweging. Bij een geleidelijke overbelasting ontstaan de klachten heel langzaam. Door overbelasting komen er microscheurtjes in de pees. Deze geleidelijk ontstane peesontsteking geneest moeilijker dan de peesontsteking die ineens is ontstaan.

Wat te doen bij peesontsteking

In eerste instantie is relatieve rust belangrijk. Dit wil zeggen dat er wel bewogen mag worden, maar dat er bij bewegen geen sprake mag zijn van pijn. Na een periode van relatieve rust kan worden gestart met actievere behandeling. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, is een combinatie van technieken als echografie met shockwave, dry needling, medical taping, massagetechnieken en oefentherapie effectief. In de praktijk heeft shockwave therapie een uitstekend effect op herstel van de peesontsteking. Daarbij wordt ook gezorgd voor goede begeleiding bij opbouw van belasting en het voorkomen van herhaling.

 

Bij hand- en/of polsklachten, kunt u bij onze praktijk ook terecht voor Handtherapie. Deze therapie wordt gegeven door onze tot handtherapeut opgeleide ergotherapeut. Hiermee behoort naast oefentherapie of functionele therapie ook spalktherapie tot de behandelmogelijkheden. 

 Behandelingen

Algemene fysiotherapie Handtherapie Ergotherapie Echografie Shockwave therapie Dry needling EPTE Medical Taping Concept

Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught