• Home
  • Acupunctuur bij overgangsklachten

Acupunctuur bij overgangsklachten

Acupunctuur bij overgangsklachten

 

 

Acupunctuur bij overgangsklachten bij fysio-acupuncturist Janneke den Otter

Op de locatie Kapellaan is Janneke den Otter voor veel cliënten een bekend gezicht. Al sinds 1999 is Janneke werkzaam in de praktijk als fysiotherapeut. Fysiotherapie en acupunctuur kunnen elkaar enorm versterken. Daarom startte ze de vierjarige studie acupunctuur die ze in 2008 afrondde.

Tijdens haar werk als fysiotherapeut merkte Janneke vaak dat cliënten naast hun problemen met het bewegen, vaak ook andere klachten hadden. In de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG)  worden verschillende lichamelijke klachten met elkaar in verband gebracht. Door als het ware de hele mens te bekijken kan onderliggende problematiek beter begrepen en behandeld worden. Dus niet alleen de schouderklacht behandelen die steeds maar weer de kop op steekt, maar ook wat daar eventueel aan ten grondslag ligt.

Combinatie van vakgebieden

Natuurlijk is acupunctuur geen wondermiddel. Net zoals de reguliere geneeskunst heeft het haar sterke en zwakke kanten. Janneke voelt het meeste voor de samenwerking van beide vakgebieden. Niet voor niets worden ‘alternatieve geneeswijzen’, steeds vaker ‘complementaire geneeswijzen’, genoemd.

Brede en gespecialiseerde behandelmogelijkheden

Janneke den Otter combineert de technieken uit de fysiotherapie vaak met acupunctuur. Fysiotherapie Kapellaan / Ouwerkerk Vught is een praktijk met een breed en gespecialiseerd aanbod van fysiotherapeutische zorg. Er wordt door de therapeuten waar mogelijk vanuit verschillende invalshoeken naar de klacht gekeken. Zo wordt gezocht naar het beste antwoord op de hulpvraag van de cliënt. De collega fysiotherapeuten zien met regelmaat vrouwelijke cliënten die door hormonale veranderingen in de menopauze spier-pees klachten ontwikkelen. Deze klachten komen vaak voor in de schouders. Aanvullend op de fysiotherapeutische behandeling wordt dan vaak met succes acupunctuur ingezet.

Acupunctuur bij overgangsklachten

Vrouwen in en rond de menopauze hebben vaak te maken met klachten door de hormonale verandering die in hun lichaam optreedt. De reguliere geneeskunst kan vaak niet anders dan met hormonale interventie de klachten bestrijden.

Met acupunctuur kun je het lichaam ondersteunen om opnieuw balans te vinden. Sterk belemmerende, heftige klachten worden met deze methode als het ware gedempt. Het natuurlijke proces wordt niet onderbroken. Daarbij zie je vaak ook andere, minder op de voorgrond liggende klachten, sterk verminderen of verdwijnen. Een betere nachtrust, meer ontspanning, minder maagzuur en een betere menstruatie zijn hiervan voorbeelden.

Janneke heeft veel ervaring met de behandeling van typische menopauzale klachten als opvliegers, slaapproblemen, overmatig vloeien, onrust en nervositeit, lusteloosheid, emotionele labiliteit, vergeetachtigheid, toename van gewicht, pijn bij osteoporose, rusteloze benen.

Werkwijze

De aanpak van overgangsklachten verschilt per acupuncturist. Vaak wordt gewerkt met een standaard menopauzeprotocol waarbij niet altijd gekeken wordt naar de reden van disbalans van de cliënt. Om klachten beter te kunnen duiden betrekt zij ook andere methodes uit de Traditionele Chinese Geneeskunst bij de behandeling. Zo krijgt iedereen een op maat gemaakte behandelformule waarbij een aantal strategisch gekozen punten oppervlakkig worden geprikt. Dit gebeurt met hele dunne naaldjes.

Effect

Het is niet zo dat van één naaldje alle klachten weg zijn. De meeste vrouwen merken echter al wel verschil, bijvoorbeeld doordat ze zich rustiger voelen, minder stemmingswisselingen hebben of doordat het nachtzweten is afgenomen. Soms zijn na drie of vier behandelingen de opvliegers helemaal weg en kunnen ze vooruit met om de paar weken een onderhoudsbehandeling. Het komt echter ook wel eens voor dat de behandeling niet aanslaat en het lichaam niet op de acupunctuur reageert. Kortom, het is dus een kwestie van uitproberen. In de meeste gevallen hoef je echter niet met overgangsklachten te blijven rondlopen. Kijk gewoon na drie tot vier behandelingen wat het je brengt.

Verder….

Natuurlijk zijn er meer klachten die met acupunctuur kunnen worden behandeld. Voorbeelden zijn stoppen met roken en gewichtsondersteuning. Janneke werkt bij de behandeling van deze klachten met traditionele acupunctuur én ooracupunctuur. Wilt u weten wat acupunctuur voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met de praktijk op telefoonnummer 073 6564796 of mail naar info@kapellaan.nl

 

 


Naar boven

Naar nieuwsarchief


Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught

Fysiotherapie Kapellaan https://plus.google.com/+FysiotherapieKapellaanOuwerkerkVught
Kapellaan 38 Vught, Noord-Brabant 5261 CN Netherlands
Phone: 0736564796
Fysiotherapie Ouwekerk https://plus.google.com/u/0/b/100267117939257052178/100267117939257052178
Maarten Trompstraat 32 Vught, Noord-Brabant 5262 VM Netherlands
Phone: 0736564796