Cogmed Werkgeheugentraning in Vught voor volwassenen en kinderen

Cogmed Werkgeheugentraining

*** Onverhoopt bieden wij tijdelijk geen Cogmed training- en coaching. Bij interesse kunt u een mailtje sturen aan info@kapellaan.nl. Zodra wij weer werkgeheugentraining bieden, zullen wij contact met u opnemen. ***

 

Cogmed Werkgeheugentraining
 

Het werkgeheugen

Cogmed Werkgeheugentraining

Cogmedtraining bij onze praktijk

Kosten Cogmedtraining

Meer informatie

 

Het werkgeheugen

Dagelijks krijgen we grote hoeveelheden informatie te verwerken en deze informatie komt binnen via het werkgeheugen. Het werkgeheugen functioneert als een tijdelijke opslagplaats voor deze informatie en slaat het korte tijd op. Dat is nodig zodat je kunt blijven concentreren op een handeling en tegelijkertijd kunt onthouden wat na die handeling de volgende stap is. Het werkgeheugen is een soort kortetermijngeheugen, maar het omvat veel meer omdat het binnenkomende informatie even kan vasthouden, maar ook informatie uit het langetermijngeheugen kan oproepen. Het werkgeheugen is niet statisch en verschilt per persoon. We kunnen er gemiddeld 5-9 items in kwijt en uit onderzoek is gebleken dat training het functioneren van het werkgeheugen verbetert.


Een werkgeheugen dat niet goed werkt is te herkennen aan het optreden van concentratie- en geheugenproblemen. We zien dit we vaak na de behandeling van kanker, traumatisch hersenletsel of een hersenaandoening, bij psychische klachten of vermoeidheidsverschijnselen. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden voor een verstoord werkgeheugen.

 

Problemen met het werkgeheugen na de behandeling van kanker

Na behandeling met chemotherapie blijkt 15-70% van de patiënten te kampen met aanhoudende, vaak subtiele geheugen- en concentratieproblemen. Ze ervaren daarnaast vaak ook dat het denkvermogen, het leren en het vermogen om te redeneren minder goed functioneren. Het blijkt vaak moeilijk om de aandacht te focussen en de verwerkingstijd is vaak langer. Genoemde problemen kunnen een gevolg zijn van een minder goed functionerend werkgeheugen.

 

Problemen met het werkgeheugen na traumatisch hersenletsel of een hersenaandoening

Traumatisch hersenletsel kan ontstaan door een val, ongeval of door geweld. Ook een hersenaandoening of herseninfarct (CVA) brengt vaak blijvend hersenletsel met zich mee. De eerste prioriteit zal liggen bij de lichamelijke gevolgen en/of beperkingen die een patiënt hieraan heeft overgehouden. Pas in een later stadium blijken er ook wat subtielere cognitieve problemen aan het licht te komen, zoals problemen met het geheugen en de concentratie. Ongeveer 40% van de patiënten blijkt moeite te hebben met de uitvoering van taken die tegelijkertijd en onder tijdsdruk moeten worden uitgevoerd.

 

Problemen met het werkgeheugen na een burn-out, bij psychische klachten en bij vermoeidheidsklachten

Ernstige vermoeidheid brengt een verstoring van het dagelijks leven met zich mee en heeft verschillende oorzaken. Ernstige vermoeidheid zien we bij mensen met slaapstoornissen, die te weinig en onrustig slapen en bij ziekten als ME, QVS, het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, een burn-out of depressie. Bij ernstige vermoeidheid en psychische klachten zien we vaak een toename van concentratie- en geheugenproblemen. Hetzelfde zien we bij mensen met de aandoening ADHD of ADD.

 

Een niet goed functionerend werkgeheugen heeft de volgende kenmerken:

 • Een bepaald woord oproepen lukt niet goed.
 • Moeite met de concentratie en focus en snel afgeleid zijn.
 • Moeite met het volgen van de verhaallijn in een gesprek.
 • Vaak gebrek aan energie en vermoeidheid.
 • Uitvoering van taken kost meer tijd.
 • Problemen met multitasking.
 • Overgevoelig voor prikkels.
 • Snel het overzicht kwijtraken.


Hoewel deze symptomen relatief mild lijken, blijken ze toch veel invloed te hebben op het dagelijks leven. Met name bij het hervatten van werk en taken blijkt het cognitief functioneren op de proef te worden gesteld. Training van het werkgeheugen is daarom zinvol door het volgen van een speciaal daarvoor ontwikkelde werkgeheugentraining.

 

Cogmed werkgeheugentraining

Het is bewezen door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dat het volgen van de Cogmed werkgeheugentraining het werkgeheugen met gemiddeld 23% verbetert.
 

Cogmed werkgeheugentraining geeft de volgende effecten:

 • De concentratie verbetert.
 • Het lukt beter om overzicht te bewaren.
 • Het onthouden van relevante en belangrijke informatie verbetert.
 • Meer gestructureerd te werk gaan lukt beter.
 • Minder snel afgeleid en/of in staat om afleidingen te negeren.
 • Bevordering van rehabilitatie/ herstel en de productiviteit bij psychische klachten of bij niet aangeboren hersenletsel.

 

Het Cogmed werkgeheugentrainingsprogramma wordt thuis uitgevoerd op een computer, laptop of tablet met begeleiding van een persoonlijke Cogmedcoach. Voor volwassenen is het programma Cogmed QM ontwikkeld, dat bestaat uit een serie oefeningen die specifiek zijn gericht op training en verbetering van het werkgeheugen. Door dit programma te volgen verbeteren de concentratie en het probleemoplossend vermogen op een effectieve manier. Men wordt steeds uitgedaagd om beter te presteren en de eigen grenzen te verleggen, omdat het programma zich aanpast aan het prestatieniveau. Zo passen de hersenen zich ook steeds aan en worden daardoor effectief getraind. Bewezen is dat Cogmed werkgeheugentraining veel en ook langdurige positieve resultaten geeft met betrekking tot het cognitieve functioneren. 
 

Cogmed Werkgeheugentraining bij onze praktijk

Het trainingsprogramma via onze praktijk omvat het gebruik van de server, het programma en begeleiding door een professioneel Cogmed coach. Bij onze praktijk is dat een Cogmed-gespecialiseerd ergotherapeut. U werkt gedurende 5 tot 13 weken, 3 tot 5 dagen per week, 30-40 minuten per dag met het programma. Uw persoonlijke Cogmed coach begeleidt u hierbij door de training af te stemmen op uw persoonlijke situatie, samen met u de voortgang te bekijken en hulp te bieden als u dat nodig heeft. Tussentijds zullen er naar behoefte evaluatie- en begeleidingsafspraken worden gepland. Deze kunnen telefonisch, op de praktijk of thuis plaatsvinden.


Kosten Cogmed Werkgeheugentraining

Het volgen van de training wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Op jaarbasis wordt 10 uur ergotherapie vergoed met daarnaast mogelijk een extra vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Over de vergoeding kan het wettelijk eigen risico gelden, als hier nog een bedrag openstaat. Verwijzing is in de meeste gevallen niet nodig.

 

Om de training op maat te kunnen volgen dient u thuis in te kunnen loggen in het Cogmed trainingsprogramma. Hiervoor hebt u een Cogmed licentie nodig, die u bij ons kunt aanschaffen. Dit bedrag zal niet worden vergoed en de kosten kunt u per pinbetaling voldoen aan de balie in onze praktijk.

 

Meer informatie

Wilt u graag meer informatie over Cogmed, kijk dan op www.cogmed.nl. Een gratis proeftraining is te volgen via mycogmed.com:try out cogmed.
 

Ook wij staan u graag te woord voor meer informatie over de Cogmed werkgeheugentraining of het inplannen van een intake. Onze praktijk is bereikbaar via telefoonnummer 073-6564796 of email info@kapellaan.nl.

 

Wij bieden de Cogmed werkgeheugentraining en -coaching ook aan voor kinderen en verwijzen u hiervoor door naar de informatie hierover op onze kinderwebsite. 

 


Naar boven


Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught