Dry needling Vught

Dry needling

"Ik sta nog steeds versteld van de resultaten van triggerpoint therapie" Arjan Bohncke, Master Manuele Therapie

Dry Needling in Vught bij Fysiotherapie Kapellaan / Ouwerkerk

De behandeltechniek Dry Needling is de afgelopen tijd sterk in opkomst onder fysiotherapeuten. De van oorsprong uit de VS en Canada afkomstige techniek, wordt in onze praktijk reeds jaren ingezet. We beschikken over veel ervaring met de toepassing van deze techniek en zetten deze met succes in. Ook specialistische technieken voor bijvoorbeeld de behandeling van hoofdpijn of kaakklachten zijn in huis aanwezig.

Wat is een triggerpoint en wat is dry needling

Bij veel klachten die door een fysiotherapeut worden behandeld, zijn spieren betrokken. Soms ontstaan klachten doordat de spanning in de spieren te hoog wordt. Er ontstaan dan bewegingsbeperkingen of pijn in bijvoorbeeld rug, schouder of tenniselleboog. Ook kan uitstralende pijn ontstaan in bijvoorbeeld handen of benen. In andere gevallen uit de te hoge spierspanning zich in hoofdpijn. Bij de te hoge spierspanning kan een triggerpoint ontstaan. Je kunt een triggerpoint zien als een ‘knoop’ in een spier. Deze triggerpoints worden met Dry Needling behandeld.

Kenmerken van een triggerpoint

  • Pijn of stijfheid in een spier of op een plaats ‘op afstand’ van de aangedane spier.
  • Moeite met bewegen van bijbehorende gewrichten.
  • Minder kracht in de betrokken spieren.
  • Vermijden van belasting (agv pijn). Je gaat anders bewegen.
  • Tintelingen in been of arm.
  • Hoofdpijn of duizeligheid.

Het ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen ontstaan doordat er op een bepaald moment een verkeerde beweging is gemaakt. Ook door een sportblessure of ongeval kan een te hoge spierspanning in een spier ontstaan, met triggerpoints als gevolg. Niet alleen acute momenten kunnen leiden tot triggerpoints, maar ook langdurige overbelasting. Door een verkeerde houding of langdurige afwezigheid van beweging door gips, brace of een sling. Of wanneer spieren onvoldoende getraind zijn. Psychologische invloeden zoals stress en depressie hebben een ongunstige invloed op het functioneren van het bewegingsapparaat waardoor een verhoogde gevoeligheid voor triggerpoints ontstaat. Ook wanneer sprake is van voetafwijkingen, rsi / cans, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte (na botbreuk of operatie) kan dry needling uitkomst bieden.

Hoe ziet de behandeling bij dry needling eruit?

Allereerst brengt de therapeut uw klachten in kaart. De spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken worden onderzocht. In deze spieren wordt gezocht naar triggerpoints. Op die plaatsen zal de therapeut behandelen. Door deze plaatsen gericht aan te prikken met een naaldje gaan de spieren ontspannen. Het naaldje is een acupunctuurnaald. Er wordt geen vloeistof ingebracht, het betreft een zogenaamde ‘droge naald’. Het prikken met het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint is gevonden spant de spier zich even kort aan. Dat kan soms gevoelig zijn en een soort ‘kramp’ gevoel geven. Als na enkele tellen het naaldje verwijderd wordt, verdwijnt dit krampgevoel ook. Het kan bij dry needling wel zo zijn dat de spieren vermoeid en zwaar aanvoelen na de behandeling. Dit gevoel verdwijnt vaak snel. De behandeling zorgt voor snelle en langdurige ontspanning van de spier.

Dry Needling is duidelijk anders dan acupunctuur

Dry Needling wordt nog wel eens verward met acupunctuur. Beide behandelingen zijn in de praktijk in Vught aanwezig. Hoewel bij beide toepassingen naalden worden ingezet, is het doel en de techniek duidelijk anders. Bij acupunctuur wordt oppervlakkig geprikt met meerdere naalden. Deze naalden blijven even zitten zodat de balans in ‘energie’ in het lichaam wordt hersteld. Dry needling gebruikt één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Er wordt gewerkt op punten waar triggerpoints aanwezig zijn. Bij acupunctuur wordt geprikt op meridianen (energiepunten).


Naar boven


Ons team

Sjoerd Stegenga
Sjoerd Stegenga Fysiotherapeut - Manueel Therapeut - Praktijkhouder
Margreet ten Harkel
Margreet ten Harkel Fysiotherapeut - Bekkentherapeut - Haptonoom
Mike Op 't Hoog
Mike Op 't Hoog Fysiotherapeut - medische trainingstherapie - Aangesloten bij Claudicationet
Pieter Vromans
Pieter Vromans Fysiotherapeut - Manueel therapeut io - Dry Needling
Jelle Uijtdewilligen
Jelle Uijtdewilligen Fysiotherapeut - Dry Needling - Echografie - Shockwave
Bekijk ons hele team
Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught