Haptonomie Vught

Haptonomie

Over het belang van voelen en het gevoelsleven....

Haptonomie bij Fysiotherapie Kapellaan / Ouwerkerk Vught

Haptonomie, wat is dat?

Lichamelijke klachten uiten zich vaak door pijn en minder goed bewegen. Het lichaam voelt anders aan en beweegt ook anders dan normaalgesproken. Lichamelijke klachten staan bijna nooit op zichzelf. Spanningen en emoties kunnen meespelen en hebben een direct gevolg voor het lichaam.

Als signalen van het lichaam genegeerd worden en er niet goed naar het gevoel geluisterd wordt, kan dit leiden tot lichamelijke klachten of gevoelens van onvrede. Met haptonomie leer je om deze signalen te herkennen.

Gevoelens die langdurig aanhouden of ineens in alle hevigheid ervaren worden kunnen leiden tot lichamelijke overbelasting. Je kunt dan allerlei klachten ontwikkelen, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, bewegingsonrust, spierkrampen, hyperventilatie of last van nek, schouders of rug. Ook merk je dat het herstelvermogen van het lichaam afneemt.

Een behandeling door de haptonoom

In deze vorm van therapie speelt de aanraking, als meest directe vorm van contact een belangrijke rol in de therapie. Aanraken, voelen, direct lichamelijk contact om zo de tastzin met houdingen en bewegingen verder te ontwikkelen. Het is een manier om hetgeen wat voelbaar is, voelbaar te maken. Haptonomie bij Fysiotherapie Kapellaan / Ouwerkerk Vught richt zich op het bepalen van de eigen ruimte en het stellen van grenzen. De haptonoom helpt om te leren luisteren naar het lichaam en naar de gevoelens en om je ‘voelende’ vermogen te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met je klachten.

De gevoelsmatige betekenis van voelen en aanraken en je gevoelsbeleving – tussen en door mensen – en hoe je omgaat met jezelf en met anderen, staat centraal. De beleving van jezelf in het hier-en-nu staat voorop alsmede je rol in het contact met anderen. Haptonomie betekent letterlijk ‘de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven’.


Naar boven


Ons team

Margreet ten Harkel
Margreet ten Harkel Fysiotherapeut - Bekkentherapeut - Haptonoom

Bekijk ons hele team
Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Fysiotherapie Kapellaan Vught