hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts

Bij patiënten met hooikoorts of seizoengebonden allergische rhinitis vertoont het lichaam een overgevoeligheidsreactie op stuifmeel (pollen). Als je last hebt van hooikoorts ontstaan bijbehorende symptomen in het pollenseizoen. Er worden dan grote hoeveelheden stuifmeel geproduceerd door bloeiende bomen, onkruiden en grassen, die bij warm, winderig weer worden verspreid in de lucht. Bomen als de hazelaar, berk of els bloeien al in januari of februari. In mei komen de eerste grassen in bloei met daarbij soorten die tot in september pollen produceren. De verschillende onkruidsoorten bloeien van mei tot september. De minuscule deeltjes die door de lucht zweven worden ingeademd door de neus of mond en belanden onder meer in onze ogen. Dit kan geen kwaad, omdat het lichaam reageert met de aanmaak van histamine. Bij mensen met hooikoorts reageert het immuunsysteem overmatig op het binnendringende stuifmeel en er komt teveel histamine vrij. Dit veroorzaakt de klachten die zich in eerste instantie voordoen als een loopneus, veel niezen en jeukende, tranende ogen. De allergische reactie kent ook een latere fase, waarbij er ontstekingscellen betrokken raken. Deze ontstekingsreactie kan ontstaan in zowel de bovenste als onderste luchtwegen. De bijbehorende klachten lopen uiteen van een verstopte neus tot astma of bronchitis met de daarbij behorende benauwdheid. Naast al deze klachten treedt er ook vaak vermoeidheid en een koortsig gevoel op en is het niet verwonderlijk dat deze aandoening het dagelijkse leven zeer beïnvloedt.

 

Bij Fysiotherapiepraktijk Kapellaan in Vught maken wij gebruik van verschillende technieken bij de behandeling van uiteenlopende klachten. Voor de behandeling van hooikoortsklachten kunt u ook bij ons terecht en daarbij kiezen uit behandeling met medical tape of acupunctuur.
 

1. medical taping

Een van de innovatieve technieken die wordt toegepast in onze praktijk is medical taping. Medical tape wordt aangebracht op de huid bij de behandeling van bijvoorbeeld overbelastingsklachten,voor pijnvermindering, houdingscorrectie of het verminderen van zwellingen. Medical taping wordt ook ingezet bij de behandeling van hooikoortsklachten, omdat gebleken is dat het aanbrengen van de tape effectief werkt op vermindering of wegnemen van de hooikoortssymptomen. De tape wordt in verticale stroken aangebracht op de rug en borst, waardoor er een kalmerende werking optreedt op het bindweefsel in de huid en het allergisch reactiemechanisme. Door de tape wordt er via het zenuwstelsel invloed uitgeoefend op het longgebied en de hulpademhalingsspieren. Omdat de zenuwen in dit gebied een verloop hebben naar een bepaald deel van de ruggengraat zal het bindweefsel in dit gebied reageren op de externe prikkel van de tape.

 

2. acupunctuur

Acupunctuur wordt met succes ingezet bij de behandeling van hooikoortsklachten. Gebleken is dat hooikoortsklachten vaak het gevolg zijn van een ophoping van energie in het hoofd. Hierdoor zou overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf, zoals pollen, kunnen ontstaan. Met acupunctuur wordt het teveel aan energie los gemaakt en blijven de heftige reacties op stuifmeel achterwege. Het geeft ook meer energie en je voelt je beter in je vel zitten. Aangeraden wordt om al vóór dat het hooikoortsseizoen begint te starten met de acupunctuurbehandelingen, maar ook bij acute aanvallen van hooikoorts zal acupunctuur verlichting van de klachten geven.


 

Behandeling hooikoorts

Behandeling met medical tape

Bij uw eerste afspraak op onze praktijk zal de fysiotherapeut een intakegesprek met u voeren, vragen stellen over uw klachten en uitleg geven hoe de medical tape wordt aangebracht en zijn werking doet. Omdat de tape goed op de huid moet hechten, adviseren wij u om van te voren geen oliehoudende douche- of badproducten te gebruiken.

 

De tape zal eerst worden aangebracht in twee verticale stroken aan beide zijden van de rug tot ongeveer halverwege uw rug.  Daarna worden er twee stroken aangebracht aan beide zijden van de voorkant van uw lichaam vanaf de bovenarmen. Het ene gedeelte van de tape loopt van onder het sleutelbeen tot aan het borstbeen. Het andere gedeelte loopt langs de buitenrand van de borstspier net voor de oksels. Deze ondersteuning met tape geeft al snel verlichting van uw klachten, ook omdat het de spanning in het longgebeid doet afnemen. Soms is een tweede behandeling nodig die 1 week na de eerste zal worden ingepland.  De tape kan tot 5 dagen blijven zitten. U zult geen hinder hebben van de tape omdat u door de elasticiteit ervan vrij kunt bewegen. De tape ademt en neemt vocht op en u kunt er gerust mee douchen. De kans op het ontstaan van huidirritatie is heel klein. Mocht de tape toch langer dan een half uur jeuk of irritatie veroorzaken, haalt u het er dan af.

 

Uit onderzoek is gebleken dat in het algemeen kan worden gezegd dat de 9 onderzochte symptomen van hooikoorts bij alle deelnemers met 18-53% werd verminderd. Na een tweede tapesessie stegen deze percentages, afhankelijk van de soort klacht tot minimaal 38% en maximaal 83% verbetering. Ook na een derde maal tapen werd er nog winst behaald door verdere afname van de klachten, maar minder spectaculair dan na de eerste en tweede keer tapen. Het meest afgenomen zijn klachten over benauwdheid en een koortsig gevoel en daarbij maakte het niet of er 1, 2 of 3 keer was getapet. Ook jeuk en rode ogen verminderde met meer dan 60% na 2 of 3 maal tapen.

 

In onze praktijk in Vught is het ook mogelijk dat u een eventuele partner of iemand anders meeneemt tijdens uw afspraak. Hij/zij kan dan meekijken met de fysiotherapeut en zo leren hoe de tape moet worden aangebracht. Een volgende keer kunt u het dan eventueel zelf doen.
 

Behandeling met acupunctuur

Uw eerste afspraak zal bestaan uit een intakegesprek, waarin de therapeut zal vragen naar uw klachten. Ook zullen er meer algemene vragen worden gesteld. De eerste behandeling met acupunctuur zal aansluitend op dit gesprek plaatsvinden of tijdens het tweede consult. Voor een goed resultaat zullen meerdere behandelingen nodig zijn.

Het zetten van de naaldjes in het onderhuidse bindweefsel op bepaalde plaatsen van uw lichaam, zorgt er voor dat negatieve spanning wordt verwijderd. Het bevordert de doorstroming van energie omdat de blokkades worden opgeheven. Het zetten van de dunne naaldjes is nauwelijks voelbaar. Meestal ervaar je wat tintelingen of een wat zwaar gevoel rond het acupunctuurpunt.

 

Heeft u graag nog meer informatie of wilt u graag een afspraak maken dan kunt u contact opnemen met een van onze praktijkassistenten.

 Behandelingen

Medical Taping Concept Acupunctuur

Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2019 - Fysiotherapie Kapellaan Vught

Fysiotherapie Kapellaan https://plus.google.com/+FysiotherapieKapellaanOuwerkerkVught
Kapellaan 38 Vught, Noord-Brabant 5261 CN Netherlands
Phone: 0736564796
Fysiotherapie Ouwekerk https://plus.google.com/u/0/b/100267117939257052178/100267117939257052178
Maarten Trompstraat 32 Vught, Noord-Brabant 5262 VM Netherlands
Phone: 0736564796