Cystic fibrosis

Cystic fibrosis (CF), ook wel taaislijmziekte genoemd, is een ziekte waardoor kinderen als gevolg van taai slijm onder andere problemen hebben met hun ademhaling, longen en conditie.

Direct een afspraak maken

Meer over Cystic fibrosis bij kinderen

Cystic fibrosis (CF) is een aandoening die veroorzaakt wordt door een gendefect dat het kind erft van beide ouders. Het lichaam maakt hierdoor een bepaald eiwit niet aan. Dit eiwit is onmisbaar voor het transport van water en chloor door de slijmvliescellen van de organen.

Door het ontbreken van dit eiwit krijgt het slijm, dat door een aantal klieren in het lichaam wordt aangemaakt, te weinig vocht met als gevolg dat het slijm taai wordt. Hieraan dankt deze ziekte de naam taaislijmziekte. Omdat het slijm veel zout bevat zal het zich gaan ophopen en dit leidt tot ontstekingen van de longen en luchtwegen en ophopingen in de afvoergangen van lever en alvleesklier.

Na verloop van tijd zal de werking van de longen afnemen, omdat het longweefsel wordt aangetast. Per patiënt verschilt de ernst van de klachten, maar bij de meeste Cystic fibrosispatiënten zorgen de longen voor de meeste problemen.

Bij sommige kinderen wordt CF al snel na de geboorte ontdekt omdat het kind problemen heeft met de ontlasting en de eerste maanden onvoldoende goed groeit. Cystic fibrosis wordt bij de andere kinderen ontdekt in de eerste 2 jaar, doordat de volgende symptomen optreden:

  • Een groeiachterstand
  • Het kind heeft weinig eetlust, vooral tijdens een luchtweginfectie
  • De darmen raken snel verstopt
  • De ontlasting ruikt sterk en is vettig
  • Zoute transpiratie
  • Steeds terugkerende luchtweginfecties
Afspraak maken