jongere mondgedrag

Mondgedrag bij jongeren

Afwijkend mondgedrag heeft een nadelige invloed op je gezondheid, stand van je kaak en gebit en je mondspieren. De logopedist is gespecialiseerd in de behandeling van mondgedrag en kan jou met een speciale therapie leren je mondgedrag te verbeteren.

Direct een afspraak maken

Je mondgedrag centraal, mét veel resultaat

Ademen door de mond (open mondgedrag), verkeerd slikken of kauwen en zuigen op je duim- en/of vinger noemen we afwijkende mondgewoonten of ook wel afwijkend mondgedrag. Afwijkende mondgewoonten hebben een negatieve invloed op de stand van je gebit, je uitspraak, je gehoor en zelfs de ontwikkeling van je aangezicht. Weet jij hoe je afwijkende mondgewoonten herkend?

We zetten er een aantal voor je op een rijtje:

Open mondgedrag

Als je de gewoonte hebt ontwikkeld om in rust door je mond te ademen, in plaats van door je neus en je lippen niet sluit, spreken we van open mondgedrag. Je kunt meer klachten ontwikkelen door open mondgedrag dan je denkt! Als je mond niet goed sluit kan dat de stand van je tanden, kaak en aangezicht enorm beïnvloeden. Misschien geeft het je ook wel een onzeker gevoel en wil je het open mondgedrag daarom veranderen.

Verkeerd slikken en kauwen

Weet jij dat je tong in rust eigenlijk op het randje achter je voortanden ligt? Is dat bij jou zo of ligt jouw tong in rust laag in je mond? Ook tijdens het uitspreken van de verschillende klanken en bij het kauwen en slikken moet de tong een bepaalde stand innemen. Bij een verkeerde tongligging in rust en afwijkend slikken heeft dat invloed op de gebitsstand. De tong oefent veel kracht uit en kan tanden naar voren doen groeien en/of het doorgroeien van tanden tegenwerken.

Combinatie met orthodontie of tandarts

Bij verkeerd slikken, open mondgedrag of andere afwijkende mondgewoonten, adviseert de tandarts of orthodontist vaak om te starten met logopedie. Dat is niet voor niets. Verkeerde mondgewoonten hebben namelijk een negatieve invloed hebben op het effect van een beugel. Zonder behandeling zullen de tanden en/of kiezen na verwijdering van de beugel weer in de oude stand gaan staan.

Hoe verander ik mijn mondgewoonten?

De logopedist met specialisatie OMFT is de expert als het gaat om verbetering van mondvaardigheden. Onderzoek is de basis voor behandeling en bestaat onder meer uit het in beeld brengen van het slikproces, meten van tong- en lipspanning en met maken van foto’s. Daarna is het behandeltraject gericht op het in evenwicht brengen van de mondspieren. Door middel van speciale oefeningen zal er worden gewerkt aan gewoontevorming. Als hulpmiddel wordt daarbij, indien nodig, gebruik gemaakt van een 'trainer'. Dit is een flexibel mondbitje dat de nieuw aangeleerde gewoonten zal stimuleren. Onze ervaring leert dat dit een goede en passieve manier is om de mondgewoonten positief te beïnvloeden.

Maak direct een afspraak