• Home
  • Prikkelverwerking / sensomotoriek

Prikkelverwerking / sensomotoriek

Prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking

We krijgen gedurende de dag allerlei informatie binnen vanuit de wereld om ons heen en vanuit ons lichaam. Het vermogen om deze informatie op te nemen, te verwerken en te verbinden is sensorische informatieverwerking. Hierdoor kunnen wij op de juiste manier ergens op reageren. Alle informatie die we vanuit het lichaam krijgen komt binnen via onze zintuigen. Door iets te zien, te horen, voelen, proeven en ruiken kunnen we waarnemen en dit kan de aanleiding zijn iets te gaan doen of juist niet. Daarnaast neemt bij sensorische informatieverwerking of prikkelverwerking het bewogen worden, aangeraakt worden, het aanvoelen in welke houding je lichaam zich bevindt en welke bewegingen je maakt een belangrijke plaats in.
 

We kennen bijvoorbeeld het evenwichtsorgaan dat ons informatie doorgeeft in de vorm van evenwichtsgevoel. Hierdoor worden we geïnformeerd over de stand en bewegingen van het hoofd en zal het evenwichtsorgaan waarschuwen als we dreigen te vallen, bijvoorbeeld als je struikelt.

Het houding- en bewegingsgevoel komt van zintuigen in de spieren en gewrichten. Het geeft ons zo informatie over de houding van het lichaam en hoe we zelf bewegen. Als er problemen zijn met de prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking komen de signalen die van het tast-, spier- of evenwichtsgevoel te sterk of te zwak binnen. Bij een signaal dat te sterk binnenkomt zal het kind reageren alsof er gevaar dreigt en aan een signaal dat te zwak is wordt te weinig aandacht gegeven. Hierdoor wordt de aandacht op de verkeerde manier gericht en worden de eigen bewegingen niet voldoende goed opgemerkt. Het gevolg kan zijn dat er problemen ontstaan met het leren van dingen.

 

Behandeling sensomotoriek

Onze kinderfysiotherapeut met aantekening Sensorische Informatietherapie zal het kind, nadat er een goede diagnose is gesteld, doelbewust zintuiglijke informatie aanbieden zodat het leert op de juiste manier te reageren op de omgeving.

 Behandelingen

Kinderfysiotherapie Sensorische Informatieverwerkingstherapie Méér zorg en samenwerking

Contact
Kinderpraktijk Ouwerkerk
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2019 - Kinderpraktijk Ouwerkerk