Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeurzen hebben een beschermende functie. In alle delen van het lichaam waar twee of meerdere botten bij elkaar komen bevindt zich een gewricht. Bij de verbinding tussen het bot en de pees in het gewricht bevindt zich de slijmbeurs, een soort stootkussentje dat een beschermende werking heeft. De slijmbeurs zorgt voor een soepele beweging van het gewricht en zorgt er voor dat een pees niet over het bot kan schuren. Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd en deze aandoening kan zich in elk gewricht van het lichaam voordoen. De slijmbeurzen waar het meest voorkomt, zijn die van de knie, heup, schouder, elleboog en enkel. Een slijmbeursontsteking wordt vaak verward met een peesontsteking, omdat de slijmbeurs zich dicht tegen de aanhechting van de pees aan een bot bevindt. Deze aandoening zien we even vaak bij mannen als vrouwen.

Bij een slijmbeursontsteking onderscheiden we twee vormen; de acute en de chronische slijmbeursontsteking.

 

Acute slijmbeursontsteking

Deze vorm ontstaat plotseling door:

  • Ontsteking van het gewricht. Als een gedeelte of het hele gewricht ontstoken is kan de slijmbeurs ook ontstoken raken. De oorzaken hiervan kunnen een infectieziekte, artritis of jicht zijn.
  • Een ongeval. Door een verwonding ten gevolge een harde val of klap kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en gaan ontsteken.
  • overbelasting. Dit zien we vaak samen in combinatie met RSI/KANS en de oorzaak ligt in het te vaak herhalen van een bepaalde beweging. Door de herhaalde wrijving van de pezen en botgewrichten op de slijmbeurs raakt deze eerst geïrriteerd en gaat daarna ontsteken.

U kunt hierbij denken aan een slijmbeursontsteking in de schouder door lang achter elkaar schilderen of in de knie door lange tijd tuinieren, waarbij u op de knieën zat.

 

Chronische slijmbeursontsteking

De oorzaak van een chronische slijmbeursontsteking is overbelasting gedurende een langer tijdsbestek. Het gaat vaak om een eenzijdige belasting van een bepaald gewricht tijdens het beoefenen van sport of bepaalde werkzaamheden in een beroep. Deze vorm van slijmbeursontsteking zal heel geleidelijk ontstaan doordat de herhaalde spierspanning op de slijmbeurs een toename van de druk veroorzaakt. We zien deze vorm vaker bij mensen die een bepaald beroep uitoefenen, zoals stratenmakers (slijmbeurs knie), timmerlieden en metselaars (slijmbeurs elleboog). Daarnaast bij het beoefenen van bepaalde sporten zoals hardlopen, waarbij een slijmbeursontsteking van de achillespees of heup vaker wordt gezien.

De chronische en acute slijmbeursontsteking geven nagenoeg dezelfde klachten. Allereerst zijn er duidelijke tekenen van een ontsteking die pijn en ongemak veroorzaken. De pijn is drukkend van aard. De plek van de aandoening is vaak wat rood, stijf en gezwollen. De stijfheid en pijn worden veroorzaakt doordat de pees minder ruimte heeft om te bewegen door de zwelling.

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking

Bij een acute slijmbeursontsteking is het van belang het gewricht en gebied eromheen relatieve rust te geven. Dit betekent dat het gewricht niet stil mag worden gehouden, maar gedoseerd beweging moet krijgen. Het herstel wordt bevorderd door veelvuldig licht te bewegen. Deze vorm van slijmbeursontsteking gaat meestal binnen een paar weken over en om de pijn te verlichten kunt u uw arts vragen om een injectie met een pijnstillend en/of ontstekingsremmend middel.

Bij de chronische slijmbeursontsteking wordt de eerste 1-3 weken rust voorgeschreven, waarbij vooral bewegingen en belasting die de slijmbeurs irriteren moeten worden vermeden.  U mag wel onbelast bewegen en dit is zelfs belangrijk om te doen, omdat het herstelproces hierdoor positief wordt beïnvloed. Ook zorgt dit ervoor dat het gewricht niet stijf wordt. Tijdens uw eerste bezoek zal de fysiotherapeut samen met u op zoek gaan naar de mogelijke oorzaak van de slijmbeursontsteking. Er zal gezocht worden naar die factoren die het herstel kunnen beïnvloeden, zoals een verkeerde houding of het verloop van beweging. Hierop kan de training worden aangepast, zodat de slijmbeurs wordt ontlast. Specifieke spieren die de druk op de slijmbeurs kunnen verminderen zullen worden getraind. Na enige tijd van training zal de belasting op de slijmbeurs langzaam worden opgevoerd. Naast deze oefeningen zetten wij ter bevordering van een spoedig herstel ook shockwave therapie in.

De tijd die u moet rekenen om te herstellen van een chronische slijmbeursontsteking is, afhankelijk van de ernst van de klachten, ongeveer 6 weken tot enkele maanden.Behandelingen

Algemene fysiotherapie Dry needling Shockwave therapie (ESWT) Acupunctuur

Contact
Fysiotherapie Kapellaan Vught
Kapellaan 38
5261 CN Vught

Fysiotherapie Ouwerkerk Vught
Maarten Trompstraat 32
5262 VM Vught


073-6564796

info@kapellaan.nl
Routebeschrijving

Copyright 2019 - Fysiotherapie Kapellaan Vught

Fysiotherapie Kapellaan https://plus.google.com/+FysiotherapieKapellaanOuwerkerkVught
Kapellaan 38 Vught, Noord-Brabant 5261 CN Netherlands
Phone: 0736564796
Fysiotherapie Ouwekerk https://plus.google.com/u/0/b/100267117939257052178/100267117939257052178
Maarten Trompstraat 32 Vught, Noord-Brabant 5262 VM Netherlands
Phone: 0736564796